top of page

Fargen på Fantomets drakt.

Hva er fargen på drakten til Fantomet? dumt spørsmål, eller ...? I Norge og Sverige vet jo alle det, den er blå. Men Skandinavia er ikke stort sammenlignet med resten av verden, så dette er ikke et selvfølgelig svar. La oss for et øyeblikk tenke oss Fantomet i hele verden. Hva blir svaret da?

 

I de første årene vi hadde Fantomet-blad var det kun sort/hvitt i seriene, bare forsiden var i farger. Jeg tenker da på årene 1964-67. Det hadde vært ugivelser før dette, men fargene hadde variert. Som vi ser av dette eksemplet er fargen på drakten dyp blå, og det har den vært siden. Små nyanser har selvsagt forekommet, alt etter hvor fri tegneren av forsiden har vært. Og det er skarpt røde striper på buksen i drakten.

 

Mange land og flere farger

Men hva med "alle de andre"? Det har blitt brukt flere farger rundt omkring i landene som har gitt ut Fantomet-serien gjennom tiden fra 2. verdenskrig. I Frankrike, Spania, Brasil og Italia er drakten rød. I New Zealand var den gulaktig. Det finnes sikkert flere nyanser av hovedfargene rundt omkring, særlig i avisene.

 

Går vi til Fantomets hjemland, USA, finner vi en lilla-farget drakt, med blå striper i buksene. Dette er den "riktige" fargen, siden den ble brukt på den første episoden utgitt for bruk i søndagsbilaget i avisene i USA. Denne vargen blir i dag brukt på nye seerier i USA og Australia, både i aviser og det lille som utgis der av historier for blader.

Norske farger på Fantomets dra kt er blå - her 1967
The Phantom have a purple suit in USA.

Eksempelbilder på forskjellige farger; Norge, USA, New Zealand og Frankrike, Spania m.f.

De første fargene

Hvofor blålilla? Det er jammen ikke lett å svare på. Først og fremst, er en blålilla drakt særlig gunstig i jungelen? Det er mange som mener at det er helt feil. Hva tenkte Lee Falk på da han bestemte fargen? 

Saken er vel at han ikke tenkte på det. I Fantomet nr. 1-1996 får vi vite at Falk var bortreist da søndagene ble lansert i 1939. Det er jo slik at selv om Falk fant på Fantomet og skrev seriene for avisene til han døde, så eide han ikke serien. Derfor hadde han ikke direkte kontroll over serien. Selvsagt ville han bli spurt, men siden han ikke var tilgjengelig. "Jeg hadde aldri tenkt mye på fargen ...", sa han i intervjuet.


Noen mener at drakten skulle vært grå. I flere år ble den omtalt i serien (dagstripene) som grå. Men det var kanskje ikke så rart, den var jo grå der. Først i 1956 ble drakten referert til som "purpur", også i en dagstripe. men hvorfor blålilla ble brukt, det tror jeg ingen riktig vet.

Greit med forskjellige farger, men hvorfor?

Nå vet vi bakgrunnen for den blålilla fargen i USA. Men hvorfor har ikke alle land samme farge? I Fantomet-bladet har det blitt gitt forskjellige forklaringer på det opp gjennom årene, egentlig vet man ikke sikkert. Men noe vet vi. I 1939 ble siden som skulle brukes i avisen sendt fra KFS (eierne i USA), til de forskjellige redaksjoner verden over. Det var ikke slik at siden var ferdig fargelagt. Den som ble brukt som "original" var i skarpt svart trykk. Sammen med den skulle det ligge en mal på hvordan fargene skulle være. Men gjorde det alltid det? mangelfull postgang og litt "slurv" på i avisredaksjonene kan ha ført til at det ble brukt forskjellige farger. Og teknikken for trykking av farger varierte. 


Ser man på den samme søndagsiden i forskjellige aviser i USA er heller ikke disse helt like, fargene varier fra lys blålilla til dyp purpur. Klipper man ut en historie fra avisene den gang vil fargen på drakten variere gangke mye.

Noen har påstått at det ikke var mulig å benytte den riktige fargen, det er nok ikke helt riktig. Da Fantomet kom til Norge ble de originale fargene benyttet, og de kom nokså nært opp til originalen. Litt "vasket" i fargene (noe kan skyldes skanning) er den, men det er ikke båfarge, slik som i bladet fra 1964 og videre.

 

Hvor kommer blåfargene og de røde stripene fra? Nedenfor ser vi noen forsider fra bladet Skippern, som viser drakten i flere farger.

For å konkludere noe, vil jeg på bakgrunn av disse bildene, påstå at det ikke var problemer forbundet med å bruke "original" farge på drakten i Norge. Det samme gjelder sikkert andre land. Jeg tror heller at tilfeldigheter, slik som "uvitenhet" og litt "slurv" avgjorde dette. Amagasinet kjørte farger til godt utpå 1940, men så ble det slutt. Dette antar jeg hadde med sparing i krigen å gjøre. I utgivelsene til Skipperen, som kom senere i 1954, ble det bare brukt fargede dagstriper. Og fargene var lys blålilla. Som vi ser, flere nyanser av tilnærmet samme farge. Kanskje likte noen blått bedre enn plommefarge på drakten? Uansett, blå har den blitt siden. Men hva med de røde stripeen? Som vi ser på de gamle eksemplene er det ikke noe røde striper på noen av dem.

 

 

At drakten ble blå kan ha forskjellige årsaker, men når det gjelder de røde stripene på buksen må vi til Sverige. Svenskene hadde en regulær utgave av Fantomet fra 1950. Selv om han ikke alltdi var tilgodesett med veldig mange sider og slett ikke fikk være på forsiden, så het bladet "Fantomen". Bladene var fylt med forskjellige serier, deriblant Fantomet av Falk og McCoy, kopiert direkte fra avisene og fargelagt. Dette pågikk til sent 1955, da ble innmaten sort/hvitt.

Mange land og flere farger

Hvordan det var inni bladet, vet jeg ikke, men på forsiden av Fantomen nr. 6-1951 ser vi en knall blå fantometdrakt med røde striper på buksen. Her tror jeg nok en forsideillustratør har tatt seg noen friheter. Uansett årsak, med kun noen få unntak har drakten og stripene vært på plass siden. I dag er det bare i Skandinavia vi kan lese Fantomet-historier med blå drakt og røde striper i buksene. Litt egenart må vi ha.

Men hva med Sala? Og Ulv? Ja det er en annen historie, som ikke får plass her.

Til slutt vil jeg vise hvordan "stripen" fra søndag 6. juni 1939 så ut i en avis i USA. I Norge kom denne siden 2. desember 1939, og det var første gang norske lesere så Fantomet selv.

bottom of page